artikel

Diskusprolaps kan afhjælpes

 

En diskusprolaps er en problematik til bruskskiverne som sidder i rygsøjlen. Bruskskiverne (diskus) fungere som en slags støddæmper imellem de enkelte ryghvirvler og er derfor med til at fordele belastningen og samtidig muliggøre den mobilitet som de fleste har i ryggen.

Hvis den bløde kerne central i bruskskiven presses igennem de ydre lag som normalt holder denne på plads har man en såkaldt diskusprolaps. Svaghed af de ydre fibre og dermed udbuling betegnes derimod for diskus protrusion. I daglig tale bruges begreberne dog lidt i flæng og behandling og forløbet af de to tilstande minde også i stor grad om hinanden.

Prolapser forekommer hos ca 25% af danskeren omkring de 40år. Ændringer i bruskskiven ses som en naturlig aldersbetinget forandring og faktisk er det sådan at blandt 40 årige danskere har omtrent samme andel af grundbefolkningen en diskusprolaps på MR skanning som ikke er symptomgivende – såkaldt naturligt aldersbetinget bifund.  

En diskusprolaps behøver derfor slet ikke være et udtryk for rygproblemer eller rygsmerter.

 

hvorfor kommer en diskusprolaps?

Flere faktorer øger sandsynligheden for at udvikle en diskusprolaps – blandt disse er generne (arveligt betinget), rygning og overvægt.

I de fleste tilfælde er der ikke en egentlig udløsende årsag til prolapsen, men hos nogle opstår den ifb med en konkret episode så som f.eks. et løft.

 

Smerter pga diskusprolaps – din Kiropraktor kan hjælpe

Hos nogle kan en diskusprolaps dog give smerter og gener i større grad i en kortere og længere periode

Særlig smertefulde kan en diskusprolaps være såfremt denne findes i nakken og lænden – her ses samtidig større risiko for at afklemme nerver til arme og ben, hvilket kan betyde udstråling af smerter og gener. Smertestillende har ofte kun marginal effekt, og forløbet er ofte noget længere end andre og mere godartede tilstande i lænd og nakke.

 

Din Kiropraktor kan hjælpe med symptomlindrende behandling i den akutte fase når smerten er værst, samt øvelser til hjemmebrug til at lindre toppen af smerterne. Når tilstanden er mere stabil kan vi hjælpe med genoptræning samt råd og vejledning til aktivitet i hverdagen.

 

Din kiropraktor er uddannet til at undersøge og behandle dig når du har problemer med diskusprolaps eller andre gener til bevægeapparatet.

 

Få hjælp til dine smerter i dag – kontakt din Kiropraktor Johan&Jørgensen i København