Hjælper alkoholbehandling eller er det bare spild af penge?

Der er meget debat om alkoholbehandling. Nogle mennesker siger, at det er spild af penge, mens andre sværger til dens effektivitet. Så hvad er sandheden? Hjælper alkoholbehandling, eller giver den blot en placeboeffekt? I dette blogindlæg vil vi undersøge fordele og ulemper ved alkoholbehandling og forsøge at besvare dette spørgsmål en gang for alle!

Der findes mange forskellige former for alkoholbehandling, men den mest almindelige er 12-trins programmer som Anonyme Alkoholikere. Disse programmer lægger vægt på afholdenhed fra alkohol og bruger en række forskellige metoder til at hjælpe folk med at nå dette mål. Nogle mennesker finder dem nyttige, mens andre ikke gør det.

 

Det mener kritikerne

Et af de vigtigste kritikpunkter af 12-trins programmer er, at de har en høj frafaldsprocent. En undersøgelse fra 2006 viste, at kun omkring fem procent af de personer, der starter disse programmer, rent faktisk gennemfører dem. Det kan skyldes, at programmet er for svært, eller at det ikke tager fat på alle de problemer, der bidrager til alkoholisme.

En anden kritik af 12-trins-programmerne er, at de ikke virker for alle. Nogle mennesker finder dem nyttige, mens andre ikke gør det. Det kan skyldes, at programmet ikke er tilpasset den enkeltes behov.

 

Faktum

Disse undersøgelser tal er ofte blevet hevet frem, som en kritik af alkoholbehandling efter 12 trins programmet ikke virker. Men er det sandt?

Der er flere ting man er nødt til at tage i betragtning, for det første henviser den omtalte undersøgelse til selvhjælpsprogrammet Anonym Alkoholiker. Anonyme Alkoholikere er ikke en alkoholbehandling men en selvhjælpsgruppe efter de 12 trin.

Det kan derfor ikke sammenligne sig, med frafaldsprocenten i en professionel alkoholbehandling.

Nogle alkoholbehandlingssteder som benytter 12- trins modellen, oplyser cirka 1/3 af deres klienter opnå mål om ædruelighed. Andre mere moderne behandlingssteder oplyser at deres klienter opnår mere end 4/5 stabil ædruelighed efter gennemført alkoholbehandling.

Så der er meget stor forskel på resultaterne, det er derfor vigtigt at man ser sig godt for inden man vælger en alkoholbehandling.

 

Svaret på spørgsmålet

Så hjælper alkoholbehandling eller er det bare spild af penge? Svaret synes at være, at det afhænger af den enkelte person. Nogle mennesker finder 12-trins-programmer nyttige, mens andre ikke gør det. Hvis du kæmper med alkoholmisbrug eller alkoholisme, er det vigtigt at finde en behandling, der fungerer for dig.

 

Det vigtigste ved valg af alkoholbehandling

Flere undersøgelser peger på, at en af de vigtigste forudsætninger for en succesfuld alkoholbehandling er ikke den metode som behandlingen er bygget op på. derimod er kemien mellem alkoholbehandler og klient meget afgørende for udfaldet.

Det er derfor vigtigt at du taler med din behandler inden valg alle alkoholbehandlingssted.

Er du overbevist om at din behandler har den rette professionel baggrund til at hjælpe dig, og er der en god kemi imellem jer. Så er du godt på vej til en succesfuld alkoholbehandling

 

 

 

Comments are closed.